Páginas

sábado, 2 de enero de 2010

Com afrontar la nova etapa

Aquesta és la meua primera entrada a aquest blog. Així que, en primer lloc, el que he de fer es agrair a la Yol la seua amabilitat per convidar-me. Espere poder aportar alguna cosa d'interés.

Entrant ja en matèria, supose que el tema de moda a la banda serà el del nou director. Pel que he vist a aquest blog i pel que m'han comentat alguns companys de la banda, el dia 8 (supose que serà el primer assaig de l'any) trobarem a la tarima del director al senyor Mondejar. Poca cosa puc dir sobre aquest director perque -supose que com tots- no el conec.

L'única informació que tinc és la que he pogut trobar a Google, i que bàsicament consistix en el seu currículum. És indubtable que com a carta de presentació no està gens malament. Però, personalment, no soc amic de valorar a un director - o a qualssevol persona - pel que diga el seu currículum.

On de veritat haurem de valorar el treball del senyor Mondejar o de qualssevol altre és al saló d'assajos, a la "caldera" de la música. Però això no podrem fer-ho - o al menys fer-ho de forma justa - en un o dos mesos. Es necessita més temps per valorar com correspon el treball del nou director, ja que les novetats que vaja a aportar en la forma de treballar les tindrà que anar incorporant molt progressivament per a fer les coses de la manera correcta. Així, no podrà desplegar tot el seu talent fins que no pase un temps prudencial i, fins que no passe eixe temps, no podrem valorar-lo justament. Per la meua part, en conseqüència, total prudència a l'hora de fer qualssevol valoració fins que passe eixe període d'adaptació.

No obstant, i per guanyar-me el sou com a col·laborador d'aquest blog, m'agradaria opinar sobre el que crec que necessita la banda del nou director.

La disciplina és, sense cap dubte, una cosa fonamental per poder treballar, aprofitar el temps i obtindre resultats positius. Sense disciplina, no faríem més que perdre el temps. Pel que he escoltat d'algun músic, açò de la disciplina és una cosa que segur aportarà el senyor Mondejar. Sent així, benvingut siga.

I també fonamental és que siga un molt bon professor. Com a banda amateur que som - encara que, per sort, cada volta tenim més companys professionals o camí de ser-ho -, necessitem que qui porte la batuta siga algú de qui es puga aprendre, cosa que tots necessitem. Com es sol dir, "el saber no ocupa lugar". Com a bon professor, també és necessari que tinga la capacitat de detectar els problemes - tant individuals com col·lectius - i de proposar solucions efectives. Per tant, i com a derivació lògica del que acabe de dir, es necessita que siga un bon coneixedor de tots els instruments que conformen la banda. En poques paraules, que siga capaç de solucionar un problema tècnic a qualssevol músic: des de la tuba fins al flautí.

Per últim, ja en el capítol del que correspon a la Societat, imprescindible que haja una comunicació permanent entre la direcció de la banda i la direcció de l'escola de música - així com també amb la direcció de la banda d'alumnes o banda jove -. És una cosa fonamental perquè els alumnes que es formen a l'escola seran el material amb que el director de la banda haurà de treballar en un futur. Per tant, necessari és que la banda i l'escola parlen, musicalment, el mateix idioma.

Com no pretenc avorrir massa a ningú, acabaré per hui amb les meues reflexions a aquest blog, no sense desitjar abans que es complisquen els desitjos (perdó per la redundància) que ací he plantejat en forma de necessitats i esperant expectant que arribe el dia 8.

Pd: espere que em perdoneu pels "horrors" ortogràfics que puga cometre, ja que encara que es cert que m'agrada escriure, ho faig normalment en castellà. Així que, per si de cas, disculpes per eixos "horrors".

3 comentarios:

Clara dijo...

Si, discplina i temps estos son es fonaments, vorem... com van les coses, jo espere en ganes el dia 8.

X cert feliç any nou q l'altre dia se me va pasar, perq vaig tindre q saludar a una xica

Yol dijo...

Por me dona a mi tanta disciplina... (encara que sense dubte fa falta).

Segur que el director que agafe la batuta el dia 8 se n'anirà en mal d'ull de tanta expectació.

Està situació és nova per a la banda, això de tenir un director a prova. Ja vorem com comença, com continua i com acaba.
Bon any!

Salva Aznar dijo...

Feliç any, a la Clara i a tots. Deuria haver-ho ficat a la meua entrada, per ser la primera de l'any, però no vaig caure!

Yol, tampoc estic diguent amb el de la disciplina que la banda haja de convertir-se en una base militar! Però ha d'entendre's que si estem hora i mitja o dos hores treballant, hem d'estar concentrats eixe temps. I no jugant amb els mòbils o que el trompa primer (jo, en aquest cas...) estiga xarrant amb un trombó mentre el director explica una cosa als clarinets (més que res, perque al trompa primer també podria resultar-li d'utilitat eixa explicació).

En fi, que com perfectament ha resumit la Clara, disciplina i temps per afrontar aquesta nova situació.